Radu Duțu este agent de poliție în cadrul Secției 24 Poliție București, iar mesajul acestuia încearcă să clarifice pentru opinia publică motivele reale ale nemulțumirii polițiștilor. Și reușește, cred eu, motiv pentru care îl felicit.
„Acum, că au trecut trei zile de la protestele polițiștilor, o să-mi spun și eu părerea despre treaba asta, în modul cel mai obiectiv de care sunt capabil.
În primul rând, vă aduc la cunoștință că nu doresc să scriu o postare populistă despre treaba asta, pentru a exploata niște idei preconcepute despre salarizarea polițiștilor, astfel încât să-mi creez eu o imagine pozitivă în rândul celor care îmi urmăresc postările.
Să vedem, cât mai pe scurt, ce presupune profesia de polițist.
Presupune riscuri: de a fi rănit sau ucis, de a te infecta cu paraziți sau boli (păduchi, pureci, hepatită, HIV).
Presupune stres: ai de-a face cu oameni bolnavi psihic, cu oameni violenți fizic, agresivi verbal, ești stigmatizat la nivel social în permanență, de cele mai multe ori pe nedrept.
Presupune răspundere: întocmești acte care privesc alte persoane, iar de multe ori o faci sub presiunea timpului sau a altor factori stresanți și riști să comiți erori pentru care poți fi tras la răspundere. Nu e simplu!
Nu în ultimul rând, să studiem puțin Piramida lui Maslow, cea prin care sunt ierarhizate nevoile oricărui individ. Dacă nevoile de la baza piramidei sunt satisfăcute, individul poate accede pe o treaptă superioară și poate evolua la nivel social, dacă nu, el rămâne blocat la treptele inferioare, până ce acele nevoi vor fi satisfăcute.
Vedem că pe treapta a doua, după nevoile fiziologice, este nevoia de siguranță. Aici intervine rolul polițiștilor, de a asigura nevoia aceasta la nivel social. Dacă nu există siguranță, societatea nu evoluează, iar oamenii sunt reduși comportamental la instinctele primare.
Desigur că această expunere poate fi dezvoltată cu multe alte idei și exemple, dar sunt sigur că ați înțeles ideea de bază.
Așadar, trăgând linie, e important rolul polițistului în societate? Ar trebui plătit mai bine sau putem să-l reducem la nivel de paznic sau vânzător la magazin din punct de vedere salarial și social? Cu tot respectul pentru fiecare profesie, căci munca înnobilează omul, dar aici vorbim despre importanța muncii pentru societate.
Am susținut, de-a lungul timpului, că venitul lunar al unui polițist îi poate asigura un trai decent, doar dacă nu e mână-spartă și nu risipește banii aiurea! Am scris și un articol în sensul acesta, la un moment dat. Doar că situația de mai sus e valabilă pentru un polițist care trăiește singur și care nu și-a făcut rate mai multe sau mai mari decât trebuia. În momentul în care îți întemeiezi o familie și apare un copil în ecuație, acel venit lunar de polițist devine insuficient. Asta, dacă vrei să crești un copil sănătos și să nu-ți bați joc de el, ca apoi să aibă cine să te urască la bătrânețe.
Sunt de acord că venitul unui polițist poate pare mare comparativ cu multe alte categorii sociale, care, în special, lucrează în mediul privat, dar mulți cad în capcana ilogică în care se revoltă că au alții venituri mai mari decât ei, în loc să se întrebe de ce au ei venituri prea mici! E genul de gândire specific culturii noastre balcanice: „să moară și capra vecinului”.
Acum să revenim la protestul polițiștilor.
Motivul real pentru care au fost organizate protestele polițiștilor în toată țara e că MAI își bate joc de salarizarea personalului din Poliția Română, de 10 ani de zile, având de restituit (!!!) sume considerabile.
Dacă prin lege s-a stabilit că polițistul trebuie plătit cu suma X, iar MAI îți virează, lunar, suma X minus suma Y, minus suma Z, timp de 10 ani deja, apoi după ce i se demonstrează lui MAI că a furat din banii polițiștilor (vezi decizia ICCJ 51/2019), ani de zile, începe să restituie bani, dar cu țârâita, gen 5% din sfertul sfertului în anul 2017, apoi alți 10% din treimea sfertului valabilă pentru anul 2018, 7% din cincimea aferentă anului 2019, astfel că dacă întrebi un polițist câți bani trebuie să îi restituie MAI, e foarte posibil să nu știe ce să-ți mai răspundă.
Venitul unui polițist e compus, teoretic, dintr-un salariu de bază, care e foarte apropiat de cel minim pe economie, la care se adaugă diferite norme și sporuri specifice riscurilor, rolului social și a provocărilor pe care le presupune profesia, doar că, după atâția ani în care MAI și-a bătut efectiv joc, constatăm că acel salariu de bază e compus din sume compensatorii și alte „cârpeli” și improvizații, sporurile sunt calculate la salariul minim pe economie din 31.12.2009, că așa au fost înghețate și nu le-a mai dezghețat nimeni, polițiștii tineri, veniți de maxim 3 ani în sistem sunt plătiți pe o altă lege de salarizare decât polițiștii vechi, astfel că au venitul identic cu al unui polițist cu vechime de 15-20 de ani și multe alte aberații. Iar în cazul ăsta, îmi pare rău, dar situația devine insuportabilă.
Radu Duțu – Marian Godină
Indirect, dar bine țintit, mesajul îi este adresat și lui Marian Godină
Iar dacă sunt polițiști care cred că protestele sunt organizate pentru a cere măriri salariale, sunt efectiv bătuți în cap și nu au înțeles nimic. Ar trebui să se abțină de la a mai acorda interviuri presei dacă nu știu să explice situația, că nu fac decât să compromită întreaga mișcare de protest prin alimentarea conștiinței publice cu ideea tâmpită și neadevărată că polițiștii sunt niște nesătui care vor tot mai mult.
Nu, protestele polițiștilor sunt menite să facă dreptate în ceea ce privește veniturile noastre, iar prin dreptate se înțelege ca MAI să ne restituie banii pe care ni fură de 10 ani încoace din venitul lunar!
De-aia protestează polițiștii!!!, arată în încheiere Radu Duțu.
Foarte mulți polițiști dezaprobă articolul lui Godină
Pe data de 2 ianuarie, Marian Godină a publicat pe blogul personal un articol care a stârnit valuri de nemulțumiri din partea colegilor, exprimate prin miile de mesaje sau comentarii de pe rețelele de socializare. Aceștia, printre care mă număr și eu, consideră că Godină a prezentat realitatea distorsionat, mesajul său inducând în rândul societății ideea că ne dorim măriri ale salariilor, în vreme de pandemie. Ceea ce este total FALS.
Respectând principiul <<audiatur et altera pars>>, voi reda integral și viziunea lui Marian Godină asupra motivelor protestelor polițiștilor, cu care, personal, nu sunt de acord. Cu toate astea, dreptul la libera exprimare este garantat de Constituție și fiecare opinie poate fi expusă în mod liber.