Un comerciant de mașini second-hand, care a efectuat vânzări între 2017 și 2022, a fost supus unui control de către ANAF, potrivit unui document consultat de HotNews.ro, care menționează verificările efectuate în martie 2024. În urma analizei realizate, inspectorii au constatat că acesta nu și-a declarat niciodată veniturile, adică nu a depus Declarația unică.
În plus, având în vedere că activitatea este una care are continuitate, ar fi trebuit, de exemplu, să-și facă o firmă ori PFA.
Așadar, Fiscul i-a impus să plătească impozit pe venit, CAS și CASS, la care se adaugă, bineînțeles, dobânzi și penalități de întârziere.
Pe lângă asta, din analiza documentelor primite de la Direcția Generală de Taxe și Impozite, Fiscul a constat că în iunie 2022 a depășit plafonul de scutire pentru plata TVA. Așadar, a obținut venituri mai mari de 300.000 lei.
Trebuia ca în 10 zile să depună o cerere la ANAF pentru ca de la 1 august 2022 să plăteacă TVA. Prin urmare, inspectorii i-au impus să plătească și TVA aferentă sumelor respective.
Conform Codului fiscal, dacă depășești venituri de 300.000 lei, atunci va trebui să plătești TVA de 19%.
Citește și Un șofer Bolt le recomandă profesorilor să renunțe la catedră: „Eu câștig mai mult, nu-ți trebuie facultate, eu nu am!”
La depășirea acelui plafon ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.
De precizat că dacă nu a plătit din iunie până acum, poate beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere va scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub 5.000 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi!
Apar problemele: a fost sesizat Parchetul pe semnăturile pentru prezidențiale ale Dianei Șoșoacă