Parlamentarii PNL au înaintat recent la Senat o propunere legislativă ce urmărește schimbarea modului de actualizare a pensiilor militare de stat, solicitând ca aceasta să fie dezbătută în procedură de urgență.
O nouă propunere pentru pensiile militare
Inițiativa PNL este semnată de senatori precum Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc, Virgil Guran și Cristian Ţăgârlaş, alături de deputații Gabriel Andronache și Laurențiu Leoreanu, și are ca scop completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Propunerea urmărește introducerea a trei noi articole în Legea 223/2015, imediat după articolul 59, care reglementează actualizarea pensiilor militare. În forma actuală, legea stipulează că pensiile militare de stat se actualizează de fiecare dată când se majorează solda de grad sau salariul corespunzător gradului profesional, precum și solda de funcție sau salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.
Actualizarea pensiilor se face în conformitate cu procentele stabilite în articolele 29, 30 și 108, ținând cont de vechimea acumulată până la ultima decizie de pensie. Aceste procente sunt aplicate în funcție de gradul militar sau profesional avut la momentul trecerii în rezervă sau încetării raporturilor de serviciu.
Propunerea aduce o schimbare majoră: actualizarea pensiilor nu se va mai baza pe gradul militar și pe soldele/salariile din ultimele 6 luni consecutive de activitate, din ultimii 5 ani, așa cum prevede legea actuală. În loc de aceasta, se propune ca actualizarea să se facă în funcție de media soldelor de funcție sau a salariilor de funcție din lunile consecutive care constituie baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat.
Citește și Fără examen la Școala de Poliție din Câmpina. Cine sunt candidații care au loc asigurat
Un alt punct important din propunerea legislativă este obligația impusă Casei de Pensii Sectoriale de a reactualiza, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, toate pensiile militare aflate în plată, conform noilor dispoziții. Acest demers are ca obiectiv corectarea eventualelor discrepanțe și îmbunătățirea echității în sistemul de pensii militare.
Modificările nu se aplică celor care dețin funcții publice
Inițiatorii au inclus în proiectul de lege o excepție semnificativă: prevederile referitoare la actualizarea pensiilor nu se vor aplica pensionarilor militari care ocupă funcții publice importante, cum ar fi membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat sau alte funcții echivalente. De asemenea, aceste prevederi nu se vor aplica nici pensionarilor militari care sunt parlamentari, atâta timp cât își exercită mandatul.
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi!
Cum arată și cine este în viața reală soția lui Celentano din serialul Las Fierbinți