Istoria cazinourilor este presărată cu povești despre înșelătorii și jucători avantajați care au încercat să învingă sistemul. În timp ce multe dintre aceste scheme sunt descoperite rapid de securitatea cazinourilor, unele au reușit să eludeze sistemul pentru o vreme, ducând la scandaluri de înșelăciune de amploare.
Nu vom prezenta aici scandalurile care oripilează opinia publică românească, atunci când din când în când ajunge câte un astfel de scandal în presă, ci scandaluri de amploare la nivel internațional.
Ați văzut filmul 21? Este vorba de filmul în care Kevin Spacey joacă rolul unui profesor care își face un obicei din a învăța studenții cum să trișeze la jocurile de cazino ca mai apoi să meargă cu ei în Las Vegas unde aceștia să pună în aplicare ce au învățat în timpul săptămânii. Dacă nu ați văzut filmul, vi-l recomandăm. Distribuția, scenariul și jocul actorilor merită aplaudate.
Ei bine, filmul se bazează pe întâmplări reale, iar în cele ce urmează ne vom referi la poate principala sursă de inspirație pentru scenariștii peliculei.
Unul dintre cele mai cunoscute astfel de scandaluri de cazino este cel al echipei MIT Blackjack din anii ’80 și ’90. Acest grup de studenți de la MIT a folosit o tehnică numită numărarea cărților pentru a obține un avantaj în jocul de blackjack. Deși numărarea cărților nu este ilegală, cazinourile o văd ca pe o formă de înșelăciune și interzic jucătorii suspectați că o folosesc.
Practic, metoda se bazează pe număratul cărților, astfel încât jucătorii să-și apropie șansele de câștig cunoscând ce cărți au rămas în pachetul dealerului atunci când joacă Blackjack. Deși nu este ilegală, așa cum spuneam, tehnica face ca jocul de Blackjack să nu mai fie un joc de noroc atunci când este folosită. Din acest motiv, cazinourile o interzic.
Într-un alt caz faimos, un fost inginer de la Compania de Loterie din Iowa, SUA, a folosit cunoștințele sale tehnice pentru a manipula numerele loteriei și a câștigat milioane de dolari înainte de a fi prins.
Chiar și în România, în anii 90 a devenit faimos un caz al unei angajate de la Loteria Română care completa biletele la Pronosport, jocul la care încercai să ghicești rezultatele din campionatul românesc sau italian de fotbal, după închiderea jocurilor. Practic, profitând de accesul ei la bilete, care se colectau din întreaga țară, femeia completa cu varianta câștigătoare cele 13 alegeri pe un bilet, îl punea între toate celelalte bilete și câștiga suma maximă acordată în acea săptămână. A fost prinsă când a câștigat de două ori la rând, generând suspiciunea autorităților. Acel scandal a determinat Loteria Română să interzică angajaților să joace la jocurile Loteriei.
Pe măsură ce tehnologia a avansat, metodele de înșelăciune au devenit tot mai sofisticate. Înșelătoriile moderne pot implica dispozitive electronice pentru a manipula rezultatele sloturilor sau a folosi tehnologii precum recunoașterea facială pentru a crea identități false.
Cu toate acestea, cazinourile și organele de reglementare răspund continuu acestor amenințări. Tehnologia modernă de securitate, cum ar fi camerele de supraveghere de înaltă definiție și software-ul anti-fraudă, împreună cu personalul de securitate bine pregătit, ajută la prevenirea și detectarea înșelăciunilor.
În ciuda acestor scandaluri, cazinourile rămân un loc de distracție și de divertisment pentru majoritatea oamenilor. Cheia este să joace responsabil și să respecte regulile.
Pe de altă parte, jucătorii s-au orientat mai recent către cazinourile online. Avantajele acestor platforme sunt multiple – ușurința cu care îți poți face cont, posibilitatea de a juca de oriunde, faptul că ai tot felul de jocuri și de pariuri disponibile la o simplă accesare de dispozitiv și multe altele.
Deși lipsite de scandaluri, jocurile online pot genera dependență dacă nu sunt jucate responsabil. Din acest motiv, îndemnăm mereu toți jucătorii să învețe să își cunoască, impună și respecte limitele. Doar așa jocurile de casino pot să ofere ceea ce au fost menite dintotdeauna – o sursă de distracție.