Chiar și trăind în Cluj Napoca se poate duce o viață destul de bună, conform calculelor realizate de o tânără care dorea să împărtășească perspectiva sa despre viața în acest „oraș de 5 stele”.
Fata afirmă că nu face economii în ceea ce privește mâncarea, ba chiar își permite să angajeze un antrenor personal pentru sala de fitness.
Este practic imposibil ca cineva să nu aibă cel puțin o referință în minte atunci când aude de Cluj-Napoca, iar aceste impresii pot varia în funcție de bula socială în care trăiește fiecare individ. În ultimele două decenii, acest oraș a înregistrat cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană, conform unui reportaj realizat de Recorder și citat de Forbes. Dezvoltarea economică a Clujului a început să se reflecte în mod vizibil în numeroase aspecte, precum creșterea numărului de festivaluri, atragerea unui număr mai mare de investitori și crearea de locuri de muncă.
Cu toate acestea, tânăra susține că se descurcă foarte bine și chiar reușește să economisească, datorită faptului că lucrează în două locuri de muncă și obține un venit lunar net de 7000 de lei. Acest lucru demonstrează că, în ciuda costului ridicat al vieții, există posibilitatea de a trăi decent și de a economisi în Cluj-Napoca, cu o gestionare atentă a resurselor financiare.
Iată calculele lunare pentru un trai decent în Cluj
„Viața în Cluj – am depus efort sa scriu, sper ca va interesează subiectul. Cheltuieli lunare aproximative/persoana, 30 de ani (aproape), într-o relație, 2 animale de casa, Cluj, venit de vreo 7000 net/luna, pentru cine interesează. (Vezi în concluzie ce am schimbat în bine cand am trecut de pragul de 4500 net)
– Chirie/pers + cheltuieli – 1200 RON
– Cumparaturi (nu ne prea zgârcim, intră aici și ce comandăm cand nu apucam sa gatim – aici intra și detergenti, house stuff, etc) – 700 RON
– Self care (skin care, bath stuff, etc) – medie de vreo 200/luna
– Diverse (benzina ca nu prea circulam cu masina, taxi, bus) – în medie 300/luna
– Pets (motan pe medicamentatie + caine de talie medie, hrană premium, jucarii, treats, etc) – 350/luna
– Shopping spree/Cultura (haine usually de la outlet/SH, vizita la Carturesti, mers la Cinema City, opera – mai rar, cam la 4-5 luni, expoziții, etc) 150 RON/luna
– Ieșit în oraș (nu foarte des, cam de 2 ori pe luna seara si la cateva cafele) – 250 RON/luna
– Wellbeing/sanatate/sport – 550 ron (abonament sanatate la privat + personal trainer)
– Neprevăzute sunt always cel puțin 300/luna
-Țigări/tutun 500/luna
-Economii între 500 – 1500/luna, depinde de luna
– Ce ramane știe dracu pe ce se duc, dar se duc
Partenerul are cam 6000, cheltuieli cam tot pe acolo.
Concedii avem cam 2 pe an în afara țării, nu dăm bani pe litoral
Concluzii:
Venitul de 7000 este din 2 joburi destul de flexibile, în mare parte work from home.
Aș putea economisi/investi mai mult, dar sunt prea comodă și îmi place sa mă bucur de banii produși cand am o zi proastă și simt că merit un premiu.
Dacă rămânem în zona de 4500/5000 nu-mi permiteam sa primesc ajutor de la un personal trainer și nu îmi permiteam abonament la privat unde sa reusesc sa imi fac ușor și rapid toate analizele.
Chiria noastra este ieftina in raport cu ce oferă orașul, aici avem o bulina rosie, norocu nostru
Faptul că nu ieșim foarte des în oraș și faptul ca nu umblam cu masina si nu platim parcari e bonus la final de luna.
Ce am zis mai sus e aprox, evident ca diferă de la luna la luna…
Sunt curioasa, cum vă sună? Unde găsiți loc de îmbunătățiri? Voi cum stați cu bănuții și cum îi gestionati?”, a transmis fata pe un grup de Facebook destinat tinerilor.
Citește și BANCUL ZILEI – Sfat prietenesc
Scepticismul a fost răspândit în rândul oamenilor cu privire la calculele făcute, în special în ceea ce privește suma de 700 de lei alocată pentru categoria „cumpărături”: „Eu vreau să știu cum reușiți cu 700 de persoană pentru cumpărături, că noi punem câte 1000 și uneori nu ajunge”; „Eu nu prea cred în suma de 700 de lei pentru Cluj”; „Mi-a plăcut aia cu „nu prea ne zgârcim” 700 ron Mie mi se pare extrem de puțin”; „Toata lumea vrea să știe cum mâncați voi de 700 lei pe lună”.
Tânăra a revenit cu o explicație: „Păi am zis și mai sus, calculul e de persoană și suntem 2, deci în jur la 1400. De 400 ne comandăm, cam 1 data/saptamana. În rest facem o ciorba/supa pe saptamana, luăm legume din piața, carne usually ne luăm pui și cand găsim un peste proaspat, nu ne prea luăm porcarii, mancam multe omlete și multe legume și fructe de sezon usually. Nu ne avântăm la o grămadă de chipsuri și ciocolata, ca nu suntem fani. Ne iese costul de cumparaturi vreo 250/saptamană – desigur există și excepții”.
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi și urmărește pagina Uups pe Facebook.
Un profesor din Sibiu a ajuns să livreze mâncare pentru a-și duce traiul zilnic