Avocata lui Traian Băsescu – Eliza Ene Corbeanu, a explicat ce se va întâmpla cu fostul președinte al României după verdictul dat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, miercuri. Sentința pronunțată în cazul fostului șef de stat nu va afecta statutul de europarlamentar al acestuia și nici nu presupune retragerea privilegiilor pe care le-a dobândit la încheierea mandatului de președinte.
Ce se va întâmpla cu Traian Băsescu, după ce ICCJ a hotărât că este colaborator al Securității?
Avocata Eliza Ene Corbeanu a fost determinată de „gladiatorii care au început să măcelărească totul” să explice, pe scurt, situația fostului șef de stat al României, din punct de vedere juridic, după verdictul ICCJ.
„Modificările din oct.2021 la Legea 406/2001 privind privilegiile unui fost președinte de stat la încheierea mandatului nu îi sunt aplicabile și președintelui Traian Basescu (vezi aplicarea în timp a legii civile).
Citește și Un tânăr de 19 ani a murit pe loc, după ce a intrat cu BMW-ul sub un TIR. „A stins farurile, a accelerat și a intrat sub mine”
Traian Băsescu nu a săvârșit infracțiunea de fals în declarații (vezi latura obiectivă și latura subiectivă a infracțiunii raportate la momentul pronunțării deciziei ICCJ).
Traian Băsescu nu își va pierde mandatul de europarlamentar (la momentul depunerii candidaturii îndeplinea condițiile cerute de legea 33/2007)”, a explicat avocata Eliza Ene Corbeanu în legătură cu situația fostului președinte, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.
Băsescu își va căuta dreptatea la CEDO
După verdictul primit de la ICCJ, Traian Băsescu a transmis public, pe pagina sa de socializare, că a luat „notă de decizia” judecătorilor, însă nu are de gând să renunțe. Fostul președinte al României va acționa mai departe la CEDO pentru a-și căuta dreptatea.
„Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a transmis, miercuri, Traian Băsescu.
Fostul șef de stat ar fi furnizat informații fostei securități prin care denunța colegi de facultate și de serviciu pentru presupune „activități potrivnice regimului totalitar comunist”, conform documentelor depuse de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) la dosar.
Mai mult decât atât, informațiile oferite erau și cu privire la intențiile apropiaților de a părăsi România.
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi și urmărește pagina Uups pe Facebook.
Ce trebuie să facem în cazul unei explozii nucleare