Despre alopecia psihogenă trebuie să știi că este o afecțiune de ordin comportamental. Ea prezintă manifestări dermatologice ce afectează orice pisică, indiferent de vârstă. Cele mai predispuse rase sunt Birmaneza, Siameza și Abisiniana.
Cum apare alopecia psihogenă și de ce ar trebui să te îngrijoreze? Ei bine, boaba apare atunci când se produce o schimbare în mediul pisicii (nevroză de anxietate). Ea poate fi determinată de momentul schimbării proprietarului, de lipsa pentru o anumită perioadă de timp a acestuia, dar și de schimbarea locuinței și chiar de aducerea unui alt membru în familie.
Cum îți dai seama că pisica suferă de alopecie psihogenă?
O pisică care suferă de alopecie psihogenă se va linge și suge excesiv, iar aceste obiceiuri vor duce în final la alopecie pe trunchi, spate, coadă, coapse, membrele anterioare și abdomen.
De asemenea, pisica poate dezvolta și un tic din a-și linge nasul, obicei ce poate duce în timp la leziuni triunghiulare și apariția ulcerului eozinofilic pe buza superioară. Mai poate dezvolta obiceiul de a se scărpina obsesiv, determinând leziuni de automutilare pe anumite zone ale corpului.
Alopecia psihogenă prezintă un motiv de îngrijorare pentru tine ca stăpân? Da! Trebuie să faci cât mai curând anumite schimbări pentru ca starea de spirit a pisicii tale să se schimbe complet. Ia legătura cu un medic veterinar care să te îndrume spre cele mai bune alegeri. Pentru suceveni, clinica veterinara Suceava Nord Vet este poate cea mai bună alegere. În cadrul său, medicii fac o treabă excelență, iar atunci când este cazul, pot lucra și în regim de urgență!
Cum se tratează alopecia psihogenă la pisici?
După cum s-a enunțat și anterior, tratamentul începe cu identificarea și eliminarea factorilor declanșatori din mediul pisicii. De multe ori, îți va fi greu să îți dai seama care este situația ce a declanșat anxietatea pisicii, însă nu uita că pisicile sunt o categorie aparte de animale și se stresează foarte mult.
Totuși, odată ce identifici și elimini factorii declanșatori de stres în locuința ta, poți apela la medicația anxiolitică și terapia cu feromoni. Bine, acesta este doar un exemplu de tratament.
Medicul tău veterinar este cel mai în măsură să îți ofere un tratament adecvat pe baza unei investigații medicale amănunțite. Nu uita că dacă ești din Suceava, clinica veterinară Nord Vet are oricând porțile deschise pentru tine. Găsești toate informațiile de care ai nevoie înainte de o programare pe nordvet.ro.
Pisicile pot suferi cu adevărat de anxietate?
Da, pisicile pot suferi de anxietate. Este o stare patologică care apare ca un răspuns al organismului la acțiunea factorilor de mediul, iar pisicile suferă deseori de această stare emoțională.
Precum în cazul oamenilor, anxietatea la pisici poate fi mai intensă sau mai puțin intensă. Depinde cât de rapid observi că starea ei nu se prezintă prea bine și iei măsuri.
Acestea fiind spuse, ai grijă de sănătatea psihică a pisicii tale. Are nevoie mai mult ca oricând să te simtă aproape în astfel de situații. Iar dacă ai nevoie de ajutor specializat, nu uita de Nord Vet din Suceava.